Si t’estàs preguntant: com puc saber quant val la meva casa?, un interrogant ben freqüent quan algú es planteja no només la seva venda, sinó també la constitució d’alguna garantia, hipoteca o aval, el càlcul del seu patrimoni, el repartiment d’una possible herència, la partició d’un indivís per causa de divorci, etc.. A l’article d’avui t’ho expliquem i repassem alguns conceptes clau.

Com saber quant val la meva casa per vendre-la?

A l’hora de calcular el possible valor d’un pis o una casa, hi ha diferents factors que cal tenir en compte:

 

Localització: per a molts experts, el factor més determinant i aquell que el comprador no podrà canviar per més diners que hi inverteixi. La mateixa casa posada en un lloc o altre tindrà un preu substancialment diferent: centre de la ciutat o perifèria, barri residencial o suburbi, qualitat dels serveis (transport públic, escoles, hospitals, etc.) mobilitat, primera línia de mar o tercera línia si és a la costa, etc..

Orientació, llum i vistes: un altre dels factors que no es poden corregir; amb la mateixa localització i condicions, un habitatge ben orientat, assolellat, amb llum i vistes sempre té un valor afegit molt superior.

Veïnat: molt lligat a la localització, la qualitat dels immobles de l’entorn, privats o públics, marca també el valor d’una casa o d’un pis. Especialment pel cas de pisos, però també en els conjunts residencials de cases, la tipologia de les persones que siguin els nostres veïns resulta determinant en el preu. Una comunitat que funcioni i uns veïns amb un comportament cívic i respectuós són factors fonamental de qualsevol valoració.

Característiques, qualitat, manteniment i antiguitat de l’immoble: les característiques i la qualitat constructiva, determinen una vida útil més o menys llarga de la casa o pis que hem de valorar; el possible deteriorament i la necessitat de fer més o menys intervencions transcorreguts uns quants anys. També l’eficiència energètica, el confort i la qualitat de vida al seu interior. L’antiguitat és important, però sempre modulada pel manteniment que s’hagi fet, l’estat de conservació i les reformes: edificis del centre històric o masies, incrementen espectacularment el seu valor un cop reformats conservant la seva prestància i encant genuí.

Fluctuacions del mercat: un factor totalment extern a l’edifici mateix i als condicionants que fins aquí hem enumerat. El valor pot diferir de forma important si venem la nostra casa o el nostre pis en un temps d’expansió i pujada de preus, amb fàcil accés al crèdit i amb expectatives de creixement econòmic, o bé en un temps de baixada de preus, amb difícil accés al crèdit i amb expectatives de recessió econòmica. Independentment de les fluctuacions generals del mercat també cal
considerar quina és la competència, i si hi ha una gran acumulació de propietats de similar condició per vendre a la zona, o bé n’hi ha molt poques i potser a més es tracta d’una tipologia molt buscada, amb una alta demanda.

Valor cadastral i valor de referència: determinen el preu mínim de venda, per sota del qual l’administració tributària pot exigir una declaració complementària, i fer liquidar al comprador els impostos per la diferència en cas que s’hagi declarat un preu inferior. Abans la base correctora era el valor cadastral multiplicat per un coeficient determinat a cada zona. A partir de començaments del 2022 el sistema s’ha simplificat, i el mateix Cadastre dona ja un valor de referència determinat per la casa, pis o propietat de què es tracti, que consta en la corresponent Certificació Cadastral de Valor de Referència.

Com calcular quant val la meva casa?

Per tal de fer una valoració amb totes les garanties, realitzar una gestió de venda eficaç i obtenir de la teva casa el màxim valor possible, és fonamental tenir al teu costat una agència immobiliària com Gènion Immobles que t’acompanyarà en tot el procés de venda d’una propietat i vetllarà perquè es realitzi amb el màxim profit, de forma eficient i segura. Contacta amb nosaltres per oferir-te una solució a la teva mesura.

 

Si vols conèixer més sobre com vendre una casa, no dubtis a visitar el nostre anterior article.